Olet ehkä kuullut joskus ohjeen, että lapsen huonoa käytöstä, kuten kirosanojen huutelua, riehumista, häiritsemistä tai raivoamista voi pyrkiä vähentämään jättämällä se huomiotta. Taustalla on ajatus, että huonolla käytöksellä lapsi pyrkii johonkin päämäärään. Kun aikuinen sitten jättää huonon käytöksen huomiotta, lapsi ei pääse haluamaansa päämäärään ja sitten lopettaa käytöksen.
Tämä voi olla hyvä ohje torjumaan valtataisteluiden tai konfliktin syntymistä. Suosittelemme silti huomioimaan kaksi asiaa:
1. Huonon käytöksen jättäminen huomiotta ei tarkoita lapsen jättämistä huomiotta.
2. Lapsen “huono käytös” on todellisuudessa usein viesti jostain. Se on yritys kommunikoida.
Sen sijaan että lapsen jättäisi huomiotta, huonon käytöksen voi ottaa merkkinä siitä, että lapsi saattaa tarvita extra-huomiota. Tällöin voi olla järkevää ja rakentavaa jättääkin huono käytös huomiotta ja sivuuttaa se. Ainakin kyseisessä hetkessä. Kiroilusta, häiritsemisestä, ärsyttämisestä voi puhua tilanteen jälkeen, mutta sen ei välttämättä tarvitse olla ensimmäinen asia. Ensimmäisenä muodosta lapseen yhteys sivuuttaen ja jättäen huonon käytöksen huomiotta. Samalla mallinnat omalla käytökselläsi lapselle positiivista ja rakentavaa tapaa hakea yhteyttä.
Voi auttaa jos pyrit ajattelemaan, että
– lapsi ei hae huomiota tai ole huomionhakuinen, vaan tarvitsee yhteyttä juuri nyt
– lapsi haluaa toimia hyvin ja mukavasti, mutta ei tällä hetkellä osaa ja pysty
– mitä lapsi, joka toimii näin, tarvitsee nyt rauhoittuakseen ja rentoutuakseen?
Oletetaan, että “huono käytös” on lapsen yritys kommunikoida tai päästä yhteyteen, mutta se on tiedostamatonta tai hän ei osaa muuta. Lapsen jättäminen huomiotta ei tällöin todennäköisesti auta lasta oppimaan, miten toimia tunteidensa kanssa jatkossa ja miten viestiä niistä. Se voi jopa lisätä turhautumisen ja suuttumuksen tunnetta ja tarvetta tulla huomatuksi.
Vastaa
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.