Me vanhemmat odotamme yleensä malttamattomina, että pääsemme ihailemaan lopputulosta, kun lapsi opettelee jotain uutta. Kärsimätön odotus pätee myös siihen, kun lapsen kanssa yhdessä harjoitellaan pois jostain ongelmallisesta käytöksestä. Lapsen asia on meille vanhemmille innostava tai tärkeä ja saatamme myös itse käyttää paljon energiaa lapsen kanssa harjoitteluun tai opastamiseen. Tai sitten kyse voi olla hankalasta tai rasittavasta asiasta, josta haluaisimme kärsimättömänä päästä eroon. Tässä kirjoituksessa haluamme muistuttaa siitä, että uuden oppiminen ei varsinkaan lapsella mene heti käytäntöön.
Usein odotamme kehityksen tapahtuvan suoraviivaisesti: Kun uutta asiaa harjoitellaan, odotamme taidon tai uuden käyttäytymismallin vastaavasti saman verran kasvavan. Kuvassa punainen viiva kuvastaa tätä.
Todellisuudessa uuden oppiminen kuitenkin tapahtuu sinistä viivaa mukaillen: Ensin saattaa olla, ettei taito merkittävästi parane heti tai alkupyrähdyksen jälkeen. Harjoitellessa voi ensin olla suvantovaihe, jossa näyttää siltä, että muutosta ei tapahdu. Harjoittelun myötä opeteltava asia muuttuu yhä sujuvammaksi, ja kehitys voi tapahtua nopeastikin.
Alun suvantovaiheessa vanhemmalle voi tulla turhautuminen: “Ei tästä mitään tule”, “lapseni ei vain opi tätä” tai “olen ihan surkea vanhempi, kun en saa lastani oppimaan / muuttumaan tässä asiassa”. Tässä auttaa, kun muistaa, että lapsen sisäinen prosessointi ja kypsyminen ei välttämättä näy heti ulospäin taidon paranemisena tai käytöksen muuttumisena.
Sama ilmiö pätee niin positiiviseen ja ylpeydellä odotettuun taitoon (esimerkiksi pyöräily, luistelu, pottailu, leivän voitelu, soittimen soittaminen) kuin haastavasta käytöksestä pois oppimiseen (esimerkiksi lapsen kiroilu, sisarusten riidat, myöhästely, riehuminen ruokapöydässä).
Erilaisia taitoja opeteltaessa on myös hyvä muistaa, että lapset kehittyvät eri tahdissa ja myös ikä- ja kehitystaso vaikuttaa. Uusia asioita opeteltaessa on hyvä myös tarkistaa, vastaanko opeteltava asia tai harjoittelumenetelmä lapsen fyysistä ja psyykkistä kehitystasoa.
Mikäli aihepiiri koskettaa sinua, kurkkaa myös videomme koskien taidottamista, eli miten ongelmallinen tilanne tai lapsen haaste muutetaan opeteltavaksi taidoksi (https://www.youtube.com/watch?v=udl3w5a1pKc).
Vastaa
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.